Ruimte en bouwen

Ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling

Beleid Ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling

Wat wilden we bereiken?

Effect indicator

Streven

Resultaten over 2020

Bron

Wat hebben we daarvoor gedaan in 2020?

Een aantrekkelijke en duurzame woon- en leefomgeving

(bron: - Structuurvisie Best 2030 ;
Structuurvisie buitengebied ,
- Structuurvisie Groene mantel met rode knopen
- Ruimtemissies Omgevingswet.
- Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied.
- Nota grondbeleid 2015 , -woonbehoefte-onderzoek woonwagenbewoners en spijtoptanten 2019)

-

-

-

-

  • Voor de implementatie van de Omgevingswet hebben we de droom-, denk- en durffase afgerond om tot een Omgevingsvisie te komen. De raad stelde in voorbereiding op de ontwerpomgevingsvisie de notitie Strategische opgaven en Ruimtelijke keuzes vast. Daarnaast hebben we lokale wet- en regelgeving en ruimtelijke plannen doorgelicht en geschikt gemaakt om per 1 januari 2022 in het tijdelijk omgevingsplan op te nemen.  
  • Voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is gewerkt aan een update van de inventarisatie van de ruim 600 adressen buiten de bebouwde kom. De 108 ingediende inspraak- en vooroverlegreacties op het voorontwerpplan zijn verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan.
  • Er is een verkenning gedaan naar de haalbaarheid van een transformatie van de stationsomgeving.
  • We zijn gestart met de verkenning van de opgave rond de huisvesting van arbeidsmigranten. De voorbereiding voor een beleidsnotitie is gestart. Binnen de samenwerking in het Stedelijk Gebied Eindhoven is een afsprakenkader opgesteld (vastgesteld in januari 2021) waarbinnen de gemeente lokale beleidsregels kan formuleren.
  • Het evenementenbeleid, als voorloper van het op te stellen paraplubestemmingsplan, kon in 2020 nog niet worden afgerond.
  • Er zijn vanuit de faciliterende rol van de gemeente diverse ruimtelijke procedures voorbereid, opgestart en doorlopen om particuliere initiatieven mogelijk te maken.
  • We voerden gesprekken met de eigenaren van percelen gelegen aan de Oirschotseweg over toekomstige woningbouwontwikkeling.
  • Op basis van het nieuwe beleidskader Gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een integraal project opgestart voor de woonwagenlocatie Terraweg. De behoefte van de bewoners hebben we in kaart gebracht. Daarnaast is in afstemming met de externe partners de balans opgemaakt van de knelpunten en kansen. Dit vormt de basis van de voorgestane herontwikkeling van de woonwagenlocatie.

Meer woningbouwproductie

bron: Woonvisie 2017, Visie op wonen 2019, Woondeal 2019)

Aantal in aanbouw genomen woningen

Totaal aantal woningen op peildatum

de bouw van 1.100 tot 1.600 woningen in de periode 2020 t/m - 2024.

in aanbouw genomen woningen (waarvan sociaal)
over heel:
2020: 155 (119)
2019: 205 (95)
2018: 102 (33)
2017: 144 (30)

totaal aantal woningen:
1 jan. 2021: 12.849
mei 2020: 12698
mei 2019: 12535
mei 2018: 12353
mei 2017: 12326

BAG/CBS
Woonvisie
SGE Visie op wonen
Woondeal

Gerealiseerde acties per project in 2020:

  • Dijkstraten: Fase 5 (laatste fase) hebben we bouwrijp gemaakt. In fase 4 zijn grondaanbiedingen gedaan aan ontwikkelaars en een woningcorporatie en er zijn bouwpercelen uitgegeven. De vrije sectorwoningen in fase 4a zijn opgeleverd. De sociale huurwoningen en de multifunctionele accommodatie zijn in aanbouw.
  • Steegsche Velden-Oost: Er zijn bouwpercelen uitgegeven in fase 2 en 3 aan particulieren en ontwikkelaars. Flinke delen van de nieuwe wijk hebben we woonrijp gemaakt.
  • Steegsche Velden-Noord: Het afgelopen jaar is het gelukt om de percelen die cruciaal zijn voor de planontwikkeling te verwerven. Voor één transactie was een rechtszaak tot nakoming noodzakelijk. Met het verkrijgen van de gronden is een onteigening afgewend en kon de planontwikkeling en het bestemmingsplan daarna verder. We stelden ook het ontwerp stedenbouwkundig plan en het bijbehorend beeldregieplan op.
  • Aarlesche Erven: We zijn gestart met het bouwrijp maken van de eerste fase van het gebied. En de eerste grondaanbieding gedaan aan de diverse bouwclaimhoudende ontwikkelaars voor de realisatie van 9 sociale koopwoningen en 78 vrije sectorwoningen.
  • Overige: In diverse particuliere inbreidingslocaties die in ontwikkeling zijn, speelden we een faciliterende rol.

In SGE verband:

  • We namen deel aan versnellingstafel Woondeal;
  • Experimenteerden met opzet nieuwe en vernieuwende woonconcepten;
  • Deelname aan taskforce tijdelijke woningen.

Voldoende  woningbouwproductie op SGE gebied
(Bron: Visie op wonen 2019, Woondeal 2019)

aantal geplande woningen  tussen 2020-2024:

27.000 in de regio Eindhoven.

1.600 in Best tot 2025

In 2020 hebben we bijna 200 woningen gerealiseerd.

Vastgesteld monitoringssysteem en jaarlijkse cijfers van de provincie

  • We ontwikkelden samen met de gemeenten binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven een dynamische woningbouwkaart (monitor). Hiermee hebben we binnen de subregio inzicht in de nieuwbouwplannen.
  • We zijn in SGE-verband gestart met het regionale woningbehoefteonderzoek (Q2 2021 gereed).
  • Vooruitlopend op het regionale woonbehoefteonderzoek voerden we een quickscan uit voor onze woningmarkt. Dit actuele beeld van de behoefte aan woningen is en wordt doorvertaald in onze programmering.

Betaalbaarheid sociaal en middensegment woningen borgen en vergroten
(Bron: Woonvisie 2017, Visie op Wonen 2019 )

De sociale voorraad woningen 38%

38% (continueren Woonvisie 2017 )

2020: 20,5%*
2019: 20,2%
2018: 20,0%
2017: 20,3%

* Dit betreft de voorraad sociale huurwoningen. Over het aantal sociale koopwoningen zijn geen inzichtelijke cijfers beschikbaar.

Woonvisie
SGE Visie op wonen
Woondeal

 Sociale huurwoningen (tot € 720)

  • We hebben in samenwerking met de negen SGE-gemeenten en de daarbinnen opererende corporaties de pilot Standaard sociale huurwoning tot stand gebracht en de aanbestedingsprocedure afgerond (uitrol in 2021).
  • Bij de ontwikkellocaties maakten we met ontwikkelende partijen afspraken over het aandeel sociale en betaalbare woningen in de plannen. Gemiddeld over alle locaties streven we naar 38% sociale woningbouw.
  • We hebben aandacht voor het tekort aan woningen in het middensegment. De SGE gemeenten gaan in 2021 actiever sturen op het realiseren van voldoende middensegment.   

Financieren, verduurzamen en levensloopbestendig maken bestaande woningvoorraad
(Bron: Visie op Wonen 2019)

-

-

-

-

  • Om meer ruimte te scheppen voor starters op de woningmarkt verhoogden we (op initiatief van de gemeenteraad) de grens voor de starterslening tot het grensbedrag van de Nationale Hypotheek Garantie.
  • We stelden een verordening Stimuleringsregeling vast. Daarmee stimuleren we inwoners om asbest te verwijderen, hun woning veiliger te maken en/of geschikt te maken om er langer te kunnen blijven wonen.

Een vitaal en aantrekkelijk buitengebied voor inwoners en recreanten.

(Bron:  
Structuurvisie buitengebied )

-

- oprichting Van Gogh Nationaal Park
- een recreatieve poort in De Vleut als verbinding tussen stedelijk gebied Eindhoven en nationaal landschap Het Groene Woud

-

-

  • Met bijna 50 partners is een samenwerkingsovereenkomst  gesloten voor de start van netwerk- en uitvoeringsorganisatie Van Gogh Nationaal Park per 1 januari 2021. Hiermee is geanticipeerd op het verkrijgen van de status 'Nationaal Park Nieuwe Stijl' tijdens de (uitgestelde) Landschapstriënnale op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh. Best is partner, waarbij binnen de samenwerking Stedelijk Gebied Eindhoven actief wordt deelgenomen.
  • Het gemeentelijke deel van project De Vleut als recreatieve toegangspoort van het stedelijk gebied Eindhoven naar nationaal landschap Het Groene Woud is opgeleverd. Dit als onderdeel van de regionale gebiedsontwikkeling Kloppend Hart van Het Groene Woud.
  • Door de focus op de afronding van project De Vleut is beperkt ingezet op andere uitvoeringsprojecten van de Structuurvisie buitengebied. Voor de ontwikkelingsvisie voor natuurgebied de Nieuwe Heide en Oud Meer hebben we de Klankbordgroep groen en het inwonerspanel geraadpleegd. Deze visie bereiden we samen met Son en Breugel voor.

Een vitaal en aantrekkelijk centrum

-

-

-

-

  • We brachten postzegelbestemmingsplannen in procedure om particuliere initiatieven mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is de herontwikkeling van de locatie hoek Hoofdstraat-Spoorweglaan.
  • De ontwikkeling van de locatie tussen Albert Heijn/Zeeman en het gemeentehuis is 'on hold' gezet in afwachting van de besluitvorming rondom de huisvesting van de gemeentelijke organisatie.
Deze pagina is gebouwd op 06/29/2021 12:05:03 met de export van 06/29/2021 11:53:45